7 Načina Da Pripremite Vašu Decu Na Dolazak Još Jedne Bebe

Bez obzira na to koliko je vaše prvo rođeno dete veliko, ono će sigurno imati malo poteškoća sa prihvatanjem da se još neko pojavio i da on ili ona više nije centar sveta.

Pripreme za dolazak nove bebe mogu biti veoma uzbudljive ali i veoma komplikovane za roditelje. Umesto da se fokusiraju isključivo na dolazak nove bebe, roditelji koji već imaju dete ili decu, više brinu o tome kako će novonastala situacija uticati na starije dete.

– Pričajte o bebi

Pre svega, poželjno je da im objasnite razloge zbog kojih želite da imate još jedno dete kao I da u razgovoru istaknete pozitivne strane dolaska bebe. Ono što je najvažnije jeste da im stavite do znanja da će dolaskom bebe oni biti veliki, da će imati nekoga za igru u svako doba dana, da više nikada neće biti sami, da će imati istu ljubav i pažnju kao i do sada, kao i da vam je njihova pomoć (jer su veliki) veoma bitna.

Od početka je bitno uključiti ih u aktivnosti oko bebe, pričati im da ste iste stvari radili i sa njima kada su bili mali, pokazivati im fotografije kada su i oni bili bebe, pa će na taj način i oni lakše sve to prihvatiti i početi da se raduju.

Pokažite vašem starijem detetu gde će beba spavati, gde će se kupati ili presvlačiti. Nemojte govoriti moja beba da se dete ne bi osetilo isključenim. Bolje govorite naša beba ili tvoja sestra, odnosno tvoj brat.

Morate im skrenuti pažnju na one stvari koje će se zaista promeniti. Na primer, pričajte im kako će ih od sada tata voditi u vrtić jer će mama biti veoma umorna, da ne sme da viče dok beba spava, jer to onda znači da ni on/ona neće noću spavati kad beba bude plakala i slično.

– Pokažite im stomak

Objasnite im da se unutar vašeg stomaka nalazi malo stvorenje i ispričajte im to na najlepši mogući način kako bi jedva čekali da vide šta će izaći iz tog stomaka. Deca su generalno fascinirana trudničkim stomakom, pa verujemo da neće biti teško oduševiti ih.

– Čitajte im knjige o braći i sestrama

Ima toliko dečijih knjiga na ovu temu koja će pomoći vašem detetu da postane svesno promena i da se pripremi na dolazak novog člana porodice. Čitanje ovakvih knjiga pomoći će im da shvate da se bebe non stop rađaju, kao i da da imati brata ili sestru zapravo predstavlja super stvar, jer nikad nisu sami i nikad im neće biti dosadno.

– Idite zajedno u kupovinu stvari za bebu

Deca obožavaju da budu deo onih stvari koje rade samo odrasli. Odlazak u šoping će ih oduševiti, posebno ako im dozvolite da oni nešto izaberu za batu ili seku. Možete ih uključiti u to tako što ćete ih pitati za savet o izboru modela, pitati ih šta im se više sviđa, koja boja je lepša i oni će tada biti najsrećniji na svetu.

– Dozvolite im da osete bebine pokrete

Kada beba počne da se pomera i da vas šutira, slobodno dajte i njima da to osete. Na taj način će postati svesni da je to zapravo živo biće, da to nije samo priča, već da zaista nešto postoji unutar vas i da je to njihov brat ili sestra.

– Pokažite im slike kada su oni bili bebe

Još jedna stvar koje se pokazala efektnom jeste pokazivanje njihovih slika kada su bili mali. Na taj način ih zabavljate i objašnjavate im da svaka osoba počne ovaj život kao beba kao i da će i ta beba koja dolazi biti velika kao i oni i da će se uskoro zajedno igrati i biti najbolji drugari ikada.

– Ukoliko imate prijatelje koji imaju bebu, upoznajte ih

Možete im pričati o bebama i o tome koliko je to sve prekrasno ali kada ih budu upoznali, sve će se promeniti jer tada zapravo bebe postaju realne za njih. Biti u okolini bebe drugačije je od priče o tome. Ukoliko imate priliku da vašem detetu pokažete pravu bebu i omogućite im da vide da to nije ništa strašno, mnogo ćete uraditi. Objasnite im tokom susreta koliko su bebe nežne, da ih treba čuvati i paziti i da su oni ti čiju pomoć trebate, jer su oni veliki i više nisu bebe. Deca obožavaju da saznaju nove stvari, a provođenje vremena blizu beba će ih definitivno pripremiti za dolazak novog člana porodice.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.