Iako zima može biti čarobno godišnje doba (jer je puno toga što vaše dete može istražiti), ono takođe može biti izvor zbunjenosti i stresa za nove roditelje. Bebe ne mogu regulisati sopstvenu telesnu temperaturu i potrebna im je pomoć mama i tata kako bi se ušuškale i ugrejale, ali previše dobrih stvari može biti i loše, a u ovom slučaju čak i opasno.

Opasnosti od pregrejavanja

Opseg negativnih posledica pregrejavanja na zdravlje beba je širok. Mališani mogu doživeti osip od vrućine u obliku malih crvenih tačkica na naborima kože (na vratu i zadnjici), dehidrataciju, iscrpljenost od vrućine ili moždani udar koji se najbolje primećuje jakim znojenjem, ubrzanim ili slabim otkucajima srca i vrlo vrućom ili hladnom vlažnom kožom. Najveći rizik za bebe zimi je SIDS (sindrom iznenadne smrti beba), koji je u ovom periodu godino značajno povećan zbog zabrinutosti roditelja da bi njihovom mališanu moglo biti hladno.

Simptomi pregrejavanja

  • Topla, rumena ili crvena koža (čak i ako nije oznojena).
  • Ubrzani otkucaji srca.
  • Letargično, vrtoglavo, zbunjeno ili ponašanje bez reakcije.
  • Mučnina i/ili povraćanje.
  • Nemir.

Idealna okolina za spavanje

Odaberite prozračne materijale za spavanje, poput bambusa ili organskog pamuka, i izbegavajte labave deke u krevetiću. Stavite termometar u sobu kako biste bili sigurni da je temperatura optimalna i pratite bebu kada je reč o znakovima pregrejavanja.

Mere opreza na otvorenom

Za malog anđela jako je važno da udahne svež zrak, a dobro će doći i mami i tati! Imajte na umu da su temperature oko nule ili malo niže u redu ako izlasci budu kratki (15 minuta ili manje), a garderoba dovoljno topla. Ako temperatura padne, izbegavajte izlazak sa svojim mališanom.

Dobro pravilo je da stavite još jedan dodatni sloj odeće na svoju bebu pored onoga u čemu je, za svaki slučaj. Svakako bebi skinite sloj odeće kada ste u automobilu ili ako uđete u dobro ugrejani prostor kako biste izbegli pregrejavanje. Nošenje bebe u nosiljci takođe može biti lep način da ih zagrejete, ali u tom slučaju dodatni slojevi neće biti potrebni.

Kada dođe do pregrejavanja

Ako vaša beba pokazuje znakove pregrejavanja, evo nekoliko koraka koje možete preduzeti:

  • Provetrite sobu ili odnesite bebu u hladniju prostoriju.
  • Hidrirajte bebu vodom – poslužiće adaptirano mleko ili dojenje.
  • Presvucite bebu u suvu, širu i laganiju odeću.
  • Dajte bebi mlaku kupku ili hladnu oblogu.

Ako ovo ne radi, odmah se obratite svom pedijatru za savet i pomoć.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.