Establishing a healthy relationship with new grandparents

Uspostavljanje zdravog odnosa sa novopečenim bakom i dekom

Vaš mali smotuljak radosti je konačno stigao! Osim vas i vašeg partnera, niko nije uzbuđeniji od baka i deka. Koliko god slatko bilo, njihov se entuzijazam vrlo brzo može pretvoriti u izvor nesuglasica i napetosti koje je potrebno rešiti radi vašeg mira i zdravog odrastanja vaše bebe. Pogledajmo neke uobičajene probleme i kako ih sprečiti i rešiti.

Pripremite teren

Najbolje bi bilo pre nego što vaša beba stigne (ali čak i ako je već tu– bolje je sada nego nikad), razgovarajte sa bakom i dekom o svojoj viziji odgajanja deteta. Svakako spomenite sve stvari za koje ste mislili da su dobro radili dok su vas odgajali, a koje biste želeli primeniti u odgajanju svog deteta – to će ublažiti udarac da neke druge stvari želite učiniti drugačije. Čak i ako se isprva protive, imaće vremena razmisliti o tome i na kraju se naviknuti na tu ideju.

Pripremite svog partnera

Vaš partner je vaš najjači saveznik i vrlo je važno da vam čuva leđa. Ključno je da se složite oko pravila tokom razgovora sa bakama i dekama. Promene ili neslaganja sigurno će dovesti do raznih rasprava.

Odaberite svoje bitke

Vrlo je verovatno da ćete biti bombardovani očiglednim ili manje očiglednim komentarima, podsetnicima i mišljenjima novih baka i deka. Iako oni ponekad mogu biti izuzetno iritantni, zapamtite da dolaze sa dobrog mesta – brige i podrške. Jednostavan osmeh i “hvala“ umiriće ih i učiniti da se osećaju uključenima, što će svakako održati mir.

Uzmi dobro, ostavi loše i suoči se sa neprijatnim

Ponekad majka (ili svekrva) zna najbolje! Budite otvoreni za prihvatanje dobrih saveta, isprobanih kroz generacije, čak i ako je ton pomalo propovednički. Neke loše savete, međutim, treba ostaviti u prošlosti – nemojte se sramiti da ih pristojno odbijete, pa čak i podupirući svoj stav novom literaturom ako je to potrebno. Što se tiče nepristojnih i neuobičajenih komentara ili saveta, suočite se sa njima. Odredite vreme za razgovor u četiri oka i dajte im što ljubaznije do znanja da je granica pređena.

Čuvati ili ne čuvati decu

Ako vaši roditelji ili tazbina žive u blizini, čuvanje dece je velika pomoć koja se potencijalno može pretvoriti u problem. Neke bake i deke žele biti tamo non stop (ponekad se čak pojave i nenajavljeni!), a to ubrzo može postati zastrašujuće. Dajte im do znanja da to što želite malo vremena nasamo sa svojim detetom nema nikakve veze sa njima – morate naučiti kako da se samostalno brinete o detetu/deci ili možda tati treba malo vremena za zbližavanje 1 na 1. Čini se da neke bake i deke nikada ne nude svoje usluge čuvanja dece. Pokušajte shvatiti zašto je to tako – možda čekaju da ih pitate ili se osećaju nesigurno da budu sami sa bebom. Možete ih ohrabriti tako što ćete im reći koliko vaše dete uživa u druženju sa bakom i dekom.

Budite fleksibilni u pogledu razmazivanja

Sećate li se kad ste bili mali koliko ste voleli da vas baka i deka razmaze? Uostalom, to im je i u opisu posla! Obasipanje drage osobe poklonima i pažnjom način je na koji mogu pokazati naklonost, pogotovo ako ne mogu često biti tu. Zapamtite, vi imate najveći uticaj na odgajanje i vaspitavanje svog deteta.

Nemojte upoređivati njihovo roditeljstvo sa vašim

Ponekad se najstroži roditelji mogu pretvoriti u najnežnije bake i deke. Ako je to slučaj sa vašim, lako je početi razvijati negativne osećaje. Pokušajte shvatiti da je odgovornost odgajanja deteta u funkcionalnu odraslu osobu skinuta sa njihovih ramena i da zaista mogu da se osećaju slobodnije u komunikaciji sa svojim unucima. Uživajte u tom oslobođenju sa njima umesto da im zamerate zbog toga i zapamtite da ćete jednog dana i vi doći na red da brižno razmazite svoje unuče.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.