5 Ways To Establish A Blissful Newborn Sleep Habits

5 Načina Uspostavljanja Zdravih Navika Spavanja Kod Novorođenčeta

Nakon meseci čekanja, planiranja i uzbuđenja, najvažniji član vaše porodice konačno je tu. Čestitamo, sada na red dolaze novi izazovi i pokušaji razumevanja svih potreba vašeg novorođenčeta. Učinkovita rutina spavanja ključ je kako za bebu, tako i za roditelje, jer svaki član porodice mora napuniti baterije za zabavne dane koji su pred vama.

Nažalost, nema utvrđenog rasporeda. Mnoga novorođenčad imaju jako zbrkane dane i noći što ih navodi na zaključak da misle da bi noću trebali biti budni, dok je dan rezervisan za spavanje.

Baš kao i mnoge druge novopečene mame, i vi ste sigurno istraživali bebin san i verovatno ste čuli kako je uspostavljanje rutine pre spavanja ključno za “unošenje” dobrih navika spavanja kod vaše bebe.

Možemo reći da je to istina! Umirujuća rutina pre spavanja koja sledi predvidljiv je obrazac koji će pomoći vašoj bebi da bude svesna kada je pravo vreme da odmori i da se naspava.

Šte je najlepše? Rutina pre spavanja prekrasan je način da se povežete sa svojim anđelom na kraju jako dugog i napornog dana.

Kako biste lakše navikli bebu na stanje mirovanja, imajte na umu sledeće:

Nemojte odmah započeti rutinu pre spavanja

Ne morate imati raspored spavanja za svoje novorođenče čim je/ga dovedete kući. Vaš preslatki mališan verovatno će puno spavati tih prvih dana. Uostalom, novorođenčad se moraju oporaviti od rođenja, a i vi se morate oporaviti. Potpun san kod tek rođenih beba neće biti stalan još neki duži vremenski period, jer novorođenče mora jesti svaka dva do tri sata. Činjenica je da će verovatno proći nekoliko nedelja pre nego što se pojavi jasan obrazac spavanja vaše bebe.

Trebali biste posmatrati predispoziciju vašeg deteta za spavanje

Pre nego što počnete sa rutinom odlaska na spavanje, trebali biste biti sigurni kada vaša beba obično ide na spavanje tokom svog najdužeg razdoblja noći (vođenje dnevnika spavanja može biti od velike pomoći). Kada to shvatite, možete početi sa planiranjem svoje rutine pre spavanja unapred. Na primer, ako vaša beba najduže spava od 19 sati do ponoći, možete se uklopiti u rutinu pre spavanja oko 18:15 ili 18:30.

Čari spavanja

Kada utvrdite da ste spremni da počnete sa uključivanjem rutine pre spavanja u život svoje bebe, lagano tokom sledećih nekoliko meseci uvodite noćne rituale. Neki od rituala pre spavanja mogu biti umirujuća kupka, lepe i nežne masaže, mazno hranjenje, čitanje knjige vašem mališanu, pevanje uspavanki ili šta god želite. Svaki ritual koji odlučite uključiti mora biti dosledan i uvek na vreme kako bi vaš anđeo naučio kako da poveže rituale sa vremenom za spavanje.

Sam kraj vaše rutine odlaska na spavanje

Kada završite sa rutinom odlaska na spavanje, pokušajte spustiti svog pospanog mališana dok polako tone u san. Ukoliko uspete da spustite bebu a da se on ili ona ne probudi, beba će polako naučiti da spava sama a ne u vašem naručju. To će vam znatno olakšati život kada vaša beba bude starija, budući da nećete morati provoditi sate pevajući uspavanke za najlepšu zemlju snova.

Ako vaša beba nauči da zaspi sama, onda bi ona trebala znati kako da samostalno utone u san onda kada se probudi u sred noći. Istina je i da ovaj trik ne uspeva kod svakog novorođenčeta, ali ga je dobro znati i isprobavati iznova.

Rastuće promene kod bebe

Svi znamo koliko je važno biti dosledan bebinoj rutini pre spavanja dok je uspostavljate, ali jednako je važno biti svestan i promena tokom rasta bebe. Greške tokom svih pokušaja na tom putu mogu vam pomoći da smislite najbolju rutinu pre spavanja koja će odgovarati vašoj bebi ali i vama, naravno.

Kao i sve ostalo, raspored vaše bebe je jedinstven i on odražava individualne potrebe i temperament. Neke bebe spavaju 16 sati dnevno, dok je za druge 12 sati i više nego dovoljno. Postoje bebe koje su aktivnije ili imaju brži metabolizam. Upoznavanje bebe pomoći će vam da na najbolji način odgovorite na sve njene njegove potrebe.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.