Why kids need involving Dad?

Zašto deca trebaju uključenog tatu?

Tate ne dobijaju uvek zasluge koje zaslužuju. Čak i danas, kada je verovatnije da će očevi više vremena provoditi kod kuće sa decom i brinuti se o njima, još uvek ih gledamo kao drugorazredne mame.
Na decu se još uvek gleda kao na majčinu odgovornost, a to je zaista šteta, jer tate su zaista bitne. Kada je otac uključen u život dece, to pravi veliku razliku. Očeva prisutnost presudna je kao i mamina, za odrastanje i život svakog deteta.

Desetinama godina se od očeva nije očekivalo da pomažu u odgajanju ili brizi za svoju decu, niti su bili uključeni u njihov život. Smatralo se da je odgovornost majke da odgaja djecu.
Psiholozi i drugi istraživači pretpostavili su da je veza majka i deteta najvažnija u životu deteta, ali da i otac igra drugu važnu ulogu u životu dece.

Nova istraživanja pokazuju da je manje verovatno da će se deca koja dobijaju ljubav i pažnju od svojih očeva boriti sa problemima u ponašanju tokom života. Deca koja se osećaju voljenima od strane oba roditelja verovatnije će postati manje borbena ili emocionalno nestabilna.

I očevi i majke imaju poseban stil interakcije sa decom. Roditelji veruju u pogrešnu ideju da bi oba roditeljska stila trebala biti ista, inače će dete ostati zbunjeno i nesigurno. Neki istraživači tvrde da upravo ta raznolikost deci pruža šire iskustvo više ili manje kontrastnih relacijskih interakcija.

Očev angažman zaista može promeniti život deteta. Očevi su ključni za emocionalnu dobrobit svoje dece i najveći dar koji mogu dati svojoj deci je njihova prisutnost. Postoji toliko mnogo načina na koje očevi mogu biti više uključeni u život svoje dece. Izlasci i putovanja uvek su super, ali i male dnevne aktivnosti, poput zajedničkog gledanja televizije, igranja nekih porodičnih igara, igranja fudbalske utakmice ili jednostavne uobičajene zajedničke večere.

Očevi mogu jednostavno pitati svoju decu o tome šta su naučili u školi ili u sportu. Mogli bi razgovarati o zanimljivoj knjizi koju su pročitali ili o nekim filmovima koje su zajedno gledali. Zajedničko učenje novih veština tako je uzbudljivo i za roditelje i za decu, istraživanje novih mesta i učenje o istorijskim mestima koja posećuju zajedno. Posećivanje događaja kao što su rođendanske zabave, prvi ili zadnji dan škole svake godine ili nešto sasvim drugo.

Učinci prisutnosti očeva su brojni kada očevi aktivno učestvuju u porodičnom životu. Samo da zapamtimo, kvalitet vremena mnogo je važniji od količine. Uticaj oca traje tokom celog života deteta. U svakoj fazi uključeni očevi smanjuju majčin stres. Kada tata učestvuje i pomaže oko dece i drugih kućnih obaveza, mame osećaju podršku i sigurnije su u svakom aspektu svog života.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.