Najčešći strahovi od trudnoće i zašto ne treba brinuti

Prirodno je brinuti se o svemu vezanom za trudnoću, pogotovo ako ste trudni sa svojim prvim detetom. Ispod delimo nekoliko uobičajenih strahova i saveta kako se sa istima treba nositi.

Trudnoća sa sobom nosi niz novih emocija, a strah je samo jedna od njih. Mnoge trudnice previše brinu o pogrešnim stvarima, a premalo obraćaju pažnju na probleme koji zaista mogu naštetiti njihovoj trudnoći i bebi.

Nemojte nikada zaboraviti koliko je trudnoća posebno stanje i kakvu neverovatnu stvar čini vaše telo. Prirodno je brinuti se o svemu ali postoje neki elementi trudnoće nad kojima nemamo nikakvu kontrolu.

Dakle, ovde ćemo pogledati neke od uobičajenih strahova kod trudnica i kako da se sa istima pokušate nositi.

Pobačaj

Ovo je čest strah tokom trudnoće i upravo je ovo i glavni razlog zašto doktori savetuju da pričekate 12 nedelja pre nego što objavite trudnoću, za svaki slučaj. Samo 10 do 20 posto poznatih trudnoća završi pobačajem, dok se u 80 posto slučajeva pobačaj dogodi upravo u prvih 12 nedelja, obično u tom najranijem delu prvog tromesečja. To znači da se svakom nedeljom koja prođe rizik od pobačaja smanjuje. Nemojte razmišljati o tome, samo pazite na sebe i sve će biti dobro. Nemojte se opterećivati, samo vodite računa i mislite na sebe kako bi sve bilo dobro.

Prevremeno rođenje

Prilikom vašeg redovnog pregleda, vaš doktor će vam pomoći u slučaju bilo kojeg od prvih znakova porođaja i sigurno će intervenisati ukoliko postoji bilo kakav znak koji ukazuju na neki problem. Manje od 1% beba rođeno je prevremeno, iako je važno zapamtiti da većina beba rođenih nakon 26. nedelje trudnoće preživi, a većina beba rođenih nakon 30. nedelje trudnoće nema trajne komplikacije. Dakle, samo idite na redovne preglede i ne brinite previše. Budite uvek u pripravnosti ali nemojte da vam to bude svakodnevno opterećenje.

Suočavanje sa bolom tokom porođaja

Svaka žena drugačije se nosi sa porođajnim bolom. Danas su dostupne mnoge opcije za ublažavanje bola, stoga razgovarajte o svojim zabrinutostima sa svojim doktorom i prilično smo sigurni da ćete pronaći najbolju opciju za sebe. Takođe, pohađanje nekih od programa tokom trudnoće može pomoći kako biste se pripremili za ono što dolazi.

Što ako moja beba nije zdrava?

Samo oko 3% beba ima neku vrstu urođene mane, a većinu velikih problema vaš doktor može otkriti pre rođenja bebe. Trebali biste biti zdravi i paziti na sebe jer sve to utiče na vašu bebu. Verovatno ćete imati srećnu i zdravu bebu, ali ako vaša beba ima neku urođenu manu, moderna medicina će joj osigurati najbolji tretman i kvalitet života.

Što ako pojedem ili popijem nešto što ne bi trebalo?

Većina upozorenja o opasnosti određene hrane i proizvoda namenjena je da zaštiti vas i vašu bebu od vrlo male šanse za lošom reakcijom, infekcijom ili alergijom. Sama hrana nije problem kao što se čini. Ako slučajno pojedete nedovoljno pečeno meso ili ribu, šanse da nešto pođe po zlu su toliko male da se zaista ne isplati brinuti.

Što ako mi vodenjak pukne u javnosti?

Iako u filmovima većina trudova počinje izlivanjem vode, to zapravo nije toliko čest slučaj u stvarnom životu. Čak i ako se dogodi, to je uglavnom jako mala količina koja nije toliko problematična.

Hoću li biti dobra majka?

Ako brinete o tome, to znači da ćete to zasigurno biti. Nema priručnika kako postati dobra majka, ali ako ste spremni biti roditelj i uvek se vodite pravim i ispravim načelima, sve što trebate je neko o kome ćete se brinuti. Prilično smo sigurni da ćete biti sjajna mama.

Moje telo više nikada neće biti isto

Neke žene su zabrinute da neće izgubiti višak kilograma koje su dobile tokom trudnoće. Istraživanja pokazuju da će 14 do 20 % žena zadržati nešto od svoje trudničke težine, što je prirodna i normalna stvar. Zapamtite, trebalo je 9 meseci da dobijete težinu, tako da je nemoguće da istu izgubite preko noći. Trebali biste hodati i vežbati što pre nakon što se beba rodi i u nekom narednom periodu ćete vratiti svoju standardnu težinu.

Neću više biti privlačna partneru

Dobijanje na težini, natečeni delovi tela i osetljivost znače da se možda nećete osećati najatraktivnije pre ili nakon porođaja. Vi imate zajedničko dete i vaš partner verovatno ceni sve što ste učinili do sada, i sigurni smo da isto tako razume i promene koje doživljavate. On takođe može imati svoje teskobe, kao što je strah od povređivanja bebe, što oseća i većina mama. Samo morate shvatiti da se osećaj neprivlačnosti može više odnositi na to kako se vi osećate, a manje na ono što on oseća. Oboje biste trebali izneti svoje brige i želje, jer će vas partner najverovatnije razuveriti i dati vam svo potrebno poverenje i razumevanje.

0
Korpa:
Close

Korpa

Nema proizvoda u korpi.